Göcsej-Hegyhát LEADER egyesület

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa.
Honlap Göcsej Térsége Közszféra Becsvölgye Önkormányzat

Becsvölgye Önkormányzat

Nyomtatás

Becsvölgye Zala megye Zalaegerszegi kistérségének egyik községe, 25 km-re Zalaegerszegtől, több kisebb mellékút kereszteződésében. Jellegzetes szeges település a Göcsejben. Hét kisebb, dombra épült településrész (szeg): Barabásszeg, Kereseszeg, Kislengyel, Pajzsszeg, Salomfa, Vargaszeg és Vörösszeg alkotja. Autóbusok Zalaegerszeg felől érik el a települést.

A település első említése 1200 körülről való, amikor is a Becs törzshöz tartozó területként említik a környéket. Azonban egy jó ideig eltűnt ez a név, helyébe az egyes családnevekből származó szernevek kerültek. A török időkben lakott marad a település, sőt ellentétben más határmenti településsel, itt még növekszik is a lakosság száma. 1800 körül készül el református temploma a központi fekvésű Pajzsszegen. 1943-ban kerül egyesítésre a sok településrész, ekkor jön létre Becsvölgye. Az 1950-es években épül meg római katolikus temploma, miközben községszerte olajkutak jönnek létre.

Becsvölgye jelenleg a település festői fekvése miatt fellendülő falusi tutizmusnak köszönheti bevételeinek nagy százalékát.

Látnivalók: Salomfai fa harangláb Barabásszegen, Barabásszegi református templom, római katolikus templom Paisszegen és a különálló fa harangláb, „Rákóczi-tölgy” Paisszeg központjától kb. 2 km-re (a falu határában található óriás tölgyfa, melyet védetté nyilvánítottak; a faóriás Barabásszeg főutcájának végétől délre szántókon keresztül egy völgybe leereszkedve közelíthető meg; becsült kora 500 év, törzskerülete 6 m 10 cm, magassága 25 m), a Kustánszegen lévő tó fürdési és horgászati lehetőségeket kínál

WEB: www.becsvolgye.hu