Göcsej-Hegyhát LEADER egyesület

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa.
Honlap Göcsej Térsége Közszféra Böde Önkormányzat

Böde Önkormányzat

Nyomtatás

Böde község Zala megyében, a Zalaegerszegi kistérségben található. A néphagyomány szerint valaha a mai község nyugati részén terült el. A zsáktelepülés a teskándi jegyzőséghez tartozik. A Göcsej legmagasabb vonulatai között helyezkedik el. Első említése 1407-ben Bede. Személynévből keletkezett, alapjául a Benedek becéző alakja szolgált.

Túraútvonal halad át a falun, az árpád kori Szent Mihály templom, a falutól 1,5 km-re Zala megye egyik értékes műemléke. 1220 körül épült román stílusú templom. A török időkben tönkrement. Az 1966-ban végzett műemléki kutatás után helyreállítása, 1970-71-ben történt meg. A szépen helyreállított templom a Bödére vezető út mentén, szép kis völgy szélén, dombon emelkedik, s önmagában is, de növényi környezetével különösen szép látvány. A toronyablakokat és a kaput állat ábrázolások díszítik, legenda is fűződik ezekhez.

A falu elnéptelenedett és elpusztult a török háború alatt. Szőlőhegye a Kandikó tövében van. Szép pincesorával vonzó séta és kiránduló terep. A falu híres szülöttei voltak Szentmihályi Imre a Göcsej Falumúzeum alapítója és később igazgatója, valamint Barabás Jenő néprajzkutató egyetemi tanár, akinek szülei több, mint 30 évet tanítottak a faluban.

Látnivalók: római katolikus templom, bödei szőlőhegy, egy-két talpasház, erdők övezte, értékes természeti környezet, József kút