Göcsej-Hegyhát LEADER egyesület

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa.
Honlap Göcsej Térsége Közszféra Kávás Önkormányzat

Kávás Önkormányzat

Nyomtatás

Kávás Zala megye északi részén, Zalaegerszegtől  nyugatra 12 km-re fekszik a Zala folyó mellett. A Göcseji dombvidéket itt szeli át a Zala tektonikus völgye. A folyóra kifutó patakok mélyen szabdalják a meredek dombokat. A folyóra merőleges kis szurdokszerű völgyben megbúvó falut hét, errefelé hegynek nevezett domb zárja körül. A dombok gerincén vezet át a "Borona" tanösvény. Első okleveles említése 1330-ban Kawas néven található. A fában és vízben gazdag völgyzug kedvező feltételeket kínálhatott az első telepeseknek. Az első házakat a mai községi kút környékén építhették. Az állatok védelmére a jóvízű kutat magas kávával vették körül, feltehetően erről a jellegzetes kávás kútról nevezhették az itt lakókat kávásiaknak.

kávási dombokat erdők, kaszálók, kertek és szőlők borítják, melyek harmonikus egységben mutatják a táj sajátos szépségeit. A dombok mezőgazdaságát egyöntetűen a szőlő és gyümölcstermesztés jellemzi. A boros pincék környékén a gazdák a szőlő mellett sokféle gyümölcsöt termelnek. A régi hagyományos fajták nagy választéka található a hegyeken (édes-, tök-, pogácsa-, rétes-, citrom-, bőr-, szentiván alma, tüskés-, árpára érő-, búzára érő-, zabra érő-, nagyasszony-, vér-, sózó-, kobak körte, a rózsa-búza-, hosszú-, és duránci szilva). Sok a szelídgesztenyefa.

Legfőbb nevezetessége a Borona-tanösvény, mely a falut övező dombok gerincén haladva mutatja meg Kávás építészeti, kultúrtörténeti és természeti értékeit.

WEB: www.kavas.hu