Göcsej-Hegyhát LEADER egyesület

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa.
Honlap Beérkeztek az első vidékfejlesztési pályázatok

Beérkeztek az első vidékfejlesztési pályázatok

Nyomtatás

Az elmúlt hetekben beérkeztek a támogatási kérelmek a Göcsej-Hegyhát Leader Egyesülethez. A vidékfejlesztésért tevékenykedő helyi akciócsoport hetven vasi és zalai települést fed le tevékenységével, a falvakról összesen 105 pályázat érkezett, a Hegyhátról 32.

A vidékfejlesztés a ’90-es években kapott új  erőre a Leader és a Leader+ programoknak köszönhetően, melyek célja az egyedi adottságokra, közösségépítésre támaszkodva, a vidék megtartó erejének növelése, az életminőség fejlesztése a hagyományok, szokások megőrzése mellett. E célok szolgálatára helyi szinteken is Leader akciócsoportok születtek, amelyek kidolgozták a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiákat, amelyeknek megvalósításának a feladata is rájuk vár a 2013-ig tartó időszakban, a források odaítélésének felelősségével együtt.
A Hegyhát térségét felölelő Göcsej-Hegyhát Leader Egyesület hetven település vidékfejlesztéséért felelős: Északnyugat Zala megye, a Göcsej, valamint Zalalövő és térsége mellett a Vasi-Hegyhát huszonegy települését öleli fel. A hegyhát falvai közül kettő csatlakozott más tájegység vidékfejlesztési akciócsoportjához a földrajzi közelség miatt. Az egyesület egyben négy irodát fog össze, az irodák Vasváron, Nagypáliban, Zalalövőn, és Becsvölgyén működnek.
A Vasvári Helyi Vidékfejlesztési Iroda vezetője Matyasovszky Margit kérdésünkre elmondta, hogy négy témakörben, fejlesztési területen  várták a pályázatokat. Beadhatták támogatási kérelmüket a mikor-vállalkozások létrehozói, vagy a már meglévő vállalkozások igényelhettek támogatást fejlesztéshez. A turizmus fellendítése szintén lehetett a pályázat témaköre: szálláshelyek, turistaházak, turistautak kiépítése, szolgáltatások fejlesztéséért egyaránt pályázhattak a települések, magánszemélyek. Emellett a  falumegújítás- és fejlesztés, valamint a vidéki örökség megőrzése is szerepelt a pályázati kiírásban.
A négy irodát koordináló Rózsás Miklós, a Göcsej-Hegyhát Leader Egyesület munkaszervezet vezetője elmondta, hogy a most beérkezett 105 támogatási kérelem közül összesen harminckettőt nyújtottak be a hegyháti kistérségben élők. Közülük 11 pályázat a mikro-vállalkozások fejlesztéséhez, hat a turizmushoz, öt vidéki örökség megőrzéséhez és tíz falufejlesztéshez kér pályázati úton anyagi támogatást.  A harminckét hegyháti pályázattal összesen mintegy 745 millió forintnyi támogatást igényeltek kidolgozóik, a beérkezett 105 pályázattal pozitív elbírálás esetén pedig összesen közel kétmilliárd forintnyi fejlesztést hajthatnának végre a kérelmezők, de ennyire sajnos nincs forrása a közösségnek. A Vasi_Hegyhátról a legtöbb pályázó a falukép-megújítás és vidéki örökségmegőrzés címen nyújtott be pályázatot köztük Csipkerek, Egervölgy, Csehi, Oszkó, Andrásfa, Hegyhátszentpéter, Petőmihályfa, Mikosszéplak és Olaszfa is.
Rózsás Miklós elmondta, örömmel vették a pályázati kedvet és azt, hogy a pályázatok színvonala is szinte minden esetben megfelelő, bár hiánypótlásra a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal részéről utólag sor kerülhet. Azonban a pályázatok mennyiségéből és az igényelt támogatás mértékéből jól látható, hogy kevés a rendelkezésre álló forrásuk. A 2013-ig tartó időszakra vonatkozóan ugyanis összesen mintegy 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre, míg csak idén, ha minden pályázatot teljes összeggel támogatnának kétmilliárd forintra lenne szükség. A mikro-vállalkozások fejlesztése setében több mint a duplája a csak idén igényelt pályázati támogatás a 2013-ig rendelkezésre álló összegnek. Rózsás Miklós hangsúlyozta: arról, hogy mely pályázatok és milyen mértékben támogatnak nem az egyesület dönt, szeretnének minél több forrást kicsatornázni az idei esztendő pályázói között. Értékelik a pályázatokat, majd pontozza azokat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) is, ezt követően a helyi közösségek döntenek a fejlesztési területenként most első körben lehívható összeg mértékéről. A pályázók a támogatási határozatokat pedig várhatóan május hónapban kaphatják majd kézhez.