Göcsej-Hegyhát LEADER egyesület

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa.
Honlap Zalavölgye Csoport Közszféra Bagod Önkormányzat

Bagod Önkormányzat

Nyomtatás

Bagod község Zala megyében, Zalaegerszegtől 5 km-re nyugatra a Zala folyó bal partján a 76-os út mellett fekszik. A Zala völgye itt viszonylag keskeny, alig egy kilométer. Határában (a Csurgaszi csárdánál) ágazik le a főútvonalról egy, a 86-os főúttal összekötő út Zalalövő irányában. A településen áthalad a Zalaegerszeget Őriszentpéterrel és Szlovéniával összekötő vasútvonal. A községbe a megyeszékhelyről sűrűn járnak autóbuszok.

A település nevének első említese 1247-ből való Wythenyed néven. A 13. században épült a szentpáli falurész temploma. Kisebb méretű, későromán stílusú, Szent Pál tiszteletére emelt körtemplom. A 14. szzad elején két Bagodról tudni:  Alsó- (Egyházasbegod) és Felső-Bagodról, melyek egymással rivarizáltak. A törökök a településen adót szedtek. A reformkorban Skublics Károly helyi középbirtokos felajánlotta 790 műből álló (1954 kötet) magánkönyvtárát Zala vármegyének. Alsóbagodot és Vitenyédszentpált 1944-ben egyesítették Bagodvitenyéd néven; utóbbi és Felsőbagod 1977-es egyesítéséből jött létre a mai község. A II. világháború után a község tanácsi központ jellegű település. A községi közös tanácshoz tartozik Boncodfölde, Hagyárosbörönd és Zalaboldogfa. A téeszesítés következtében megindul az elvándorlás a faluból. A legtöbben a közeli Zalaegerszegen a ruha-, illetve tejiparban találnak munkát, majd kiépül a helybeli gépállomás, a későbbi Mezőgép és Zalagép. A rendszerváltás után a volt székhelyközségből és a társközségekből megalakultak az önálló önkormányzatok. A megalakulás után létrejött körjegyzőség rövid időn belül megszűnt, így Bagodban 1992-től önálló polgármesteri hivatal működött. 2001-től a település ismét körjegyzőségi székhely, Hagyárosbörönd községgel egy körjegyzőséghez tartozik.

A település rendelkezik vezetékes vízellátással, postával, takarékszövetkezeti fiókkal, létesült óvoda és faluház is. A tanácsrendszer utolsó beruházása az egészségház volt, mely magában foglal orvosi, fogorvosi és védőnői rendelőt. A millennium évében ravatalozót, parkot, járdát és utat építettek. 1987-től 2000-ig az önkormányzat nem rendelkezett építési területtel, így a lakosságmegtartó elvárásoknak nem tudott megfelelni. A 2001 évben kialakított 17 építési telek azonnal elfogyott, jelenleg újabb telkek árusítása folyik.

  

Web: www.bagod.hu