Göcsej-Hegyhát LEADER egyesület

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa.
Honlap Zalavölgye Csoport Közszféra Hagyárosbörönd Önkormányzat

Hagyárosbörönd Önkormányzat

Nyomtatás

Hagyárosbörönd község Zala megye északnyugati részén, Zalaegerszegtől mintegy 11 kilométerre a 76-os főút mentén fekszik. A táj a Zalai dombság tipikus jegyeit hordozza magán.  A  község ezen a néven 1942 óta létezik. Korábban egymás közelében, de két külön létező község volt Hagyáros és Börönd. Az elnevezések eredete nem ismert. Hagarust 1251-ben említik először. A Szent György tiszteletére emelt kápolna 1251-ben állt ugyan, de a plébánia Bagodon volt. 1778-ban a képolna már nem volt meg, a hívek száma ekkor 79 volt. Az 1630-as évekből is van feljegyzés a helyiségről, de 1720-ban már nem szerepel a lakott helyek között. Az 1830-as összeírás szerint Hagyáros nemesi falu, ahol 26 adózó és 16 zsellér lakik. Az összeírás szerint a falu jó anyagi viszonyaira tekintettel kivetették a falunépére a katonaság téli eltartására adandó járandóságot. Börönd első írásos említése Berend néven 1332-ből származik. A Berendi család egyes ágainak tulajdona volt. 1513-ban egytelkes nemesi családok kezén találjuk. Urunk színeváltozásának tiszteletére 1754-ben épült fából, szalmával fedve. 150 személyt tudott befogadni, tornya nem volt, harangja a falu közepén külön haranglábon található. A népesség száma a XIX. század folyamán egyenletesen emelkedett. A kápolna helyén épült fel 1844-ben a mai tágas templom.

A két név együttes használata 1942-től figyelhető meg, miután 1942. február 12-i hatállyal a két község egyesítése megtörtént, de csak 1943. augusztus 11-én nyert befejezést az egyesítés. A tanácsi rendszerben a település a Bagodi Községi Közös Tanácshoz tartozott. Az önkormányzatok megalakulását követően a község megpróbálta behozni az évtizedes lemaradást. Ekkor a faluban még nem volt vezetékes ivóvíz hálózat, gázhálózat nem működött szervezett hulladékszállítás. Hagyárosbörönd napjainkban a szennyvízhálózaton kívül minden szükséges infrastruktúrával rendelkezik. A belterületi utak mindegyike szilárd burkolatú. 2001-ben elkészült a két településrészt összekötő út.

A község lakóinak száma napjainkban kevéssel meghaladja a 300 főt. A településen csak kisebb vállalkozások működnek, a lakosság nagyobb része a közeli Zalaegerszegen dolgozik. A munkanélküliség átlagosan 3% körül alakul, ami valamivel kevesebb a megyei átlagnál. A falusi turizmus keretein belül biztosítják a turisták üdülését, pihenését, akik a falusi emberek vendégszeretetén keresztül ismerkedhetnek meg a zalai szokásokkal, hagyományokkal.

  

Web: www.hagyarosborond.hu