Göcsej-Hegyhát LEADER egyesület

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa.
Honlap Zalavölgye Csoport Közszféra Zalacséb Önkormányzat

Zalacséb Önkormányzat

Nyomtatás

Zalacséb hazánk délnyugati országhatárának közelében, Zala megyében, Zalaegerszegtől 17 km-re, a Zala folyó partján, gyönyörű környezetben, virágzó mezők, szőlőhegyek, erdők övezte dombon fekszik. A falu nevét említő első írásos emlék 1246-ból maradt ránk.

Györkefalva, mai nevén Györkefa, Zalacséb külterületeként szerepel. Mindössze két családi ház és egy átalakított vízimalom található a területén. Itt él az év nagy részében Szabolcs Péter szobrászművész és családja, az épület másik felében panzió működik. A fatemplom tönkremenetele után 1886-1888-ra tehető a jelenlegi kőtemplom elkészülése. 1995 óta két új, ólmozott üvegablak díszíti a templot, melyhez tartozott egy harangláb is.

A község korábbi iskolájának épületében 1976-ban napköziotthonos óvoda nyílt. A közművelődésnek az 1968-ban épült, 1980-ban, majd 2002-ben korszerűsített Kultúrház ad otthont. Itt kapott helyet a közel 3000 kötetes könyvtár. A népszokások közül fennmaradt: az újévi köszöntés, a húshagyó keddi maskarázás, a húsvéthétfői locsolás, a szüreti felvonulás és rönkhúzás. Hagyományteremtő szándékkal már 6. éve megrendezésre kerülnek a zalacsébi Falunapok, mely 3 napos rendezvénysorozat.

Zalacsében megtörtént a teljes infrastruktúra kiépítése. Vezetékes ivóvíz, szennyvízhálózat, gázszolgáltatás, kábeltévé, telefonhálózat szolgálja az itt élők kényelmét. A közlekedés jó.

Web: www.zalacseb.hu